Agenda

Corona Hulplijnen

Vanwege het coronavirus en de maatregelen om het in te dammen hebben sommige mensen het (extra) moeilijk. Tegelijkertijd zijn er hartverwarmend veel initiatieven om elkaar door deze lastige periode heen te helpen. Wij zetten hieronder op een rijtje waar je hulp kunt vragen en aanbieden.

In onze gemeente

Op de website van de gemeente Rijssen-Holten is meer informatie te vinden voor elke inwoner. Denk daarbij aan informatie van het RIVM, Rijksoverheid en GGD Twente. Maar ook plaatselijke informatie wat betreft de horeca, scholen, kinderopvang enz. zijn hier te vinden.

Evenmens; informele mantelzorghulp biedt ook in deze periode hulp aan mantelzorgers, maar vraagt ook vrijwilligers voor specifieke taken. Op de site kan je je aanmelden of een hulpvraag indienen, mailen of bellen (0548 63 88 30) kan ook.

ViaVie Welzijn is iedere ochtend tussen 8.30 en 12.00 uur telefonisch bereikbaar (0548 36 27 55) voor al uw (hulp- en aanbod-)vragen. Ook via mail zijn wij uiteraard bereikbaar, we proberen u zo snel mogelijk te woord te staan/te helpen. 

Wij hebben zelf 'Belmaatje' (telefonisch contact) opgezet, voor mensen die behoefte hebben aan een praatje. ViaVie Welzijn is zelf ook iedere ochtend tussen 8.30 en 12.00 uur bereikbaar voor (hulp- en aanbod-)vragen. Ook ons kun je mailen of bellen (0548 36 27 55), we proberen dan zo snel mogelijk te bemiddelen/te helpen.

Rijssen-Holten Samen Sterk!
Het coronavirus legt een groot deel van Nederland plat. Ook in Rijssen-Holten zijn de gevolgen merkbaar. Gelukkig worden er veel mooie initiatieven opgestart om elkaar te helpen. Om iedereen hierover te informeren, staan op deze pagina alle initiatieven op een rijtje.

Maar ook in uw eigen buurt zijn waarschijnlijk genoeg initiatieven van medebuurtbewoners te vinden, voor een boodschap, het uitlaten van huisdieren, ophalen van medicijnen, etc. Help elkaar, samen staan we sterk! 

Facebook

Ook op Facebook ontstaand diverse initiatieven om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. 

Belmaatje via Servicepunt Vrijwilligers
Kunt en mag u de deur niet uit of mag u geen bezoek ontvangen vanwege het coronavirus, maar wilt u wel graag dagelijks iemand spreken? Meld u dan aan via spv@viaviewelzijn.nl. Zij hebben vrijwilligers die u dagelijks bellen voor een praatje, maar ook om uw zorgen te bespreken. Ook vrijwilligers om te bellen kunnen zich hier aanmelden.

Corona d.t.v. Rijssen
Op deze Facebookpagina is alles te vinden rondom vraag en aanbod in Rijssen, maar ook tips rondom corona en thuis zitten. 

Corona: vraag en aanbod in Holten
Op deze Facebookpagina kun je hulp vragen en hulp bieden als je in Holten woont.

Corona durf te vragen/helpen Overijssel
Een zelfde soort pagina als de vorige, maar dan provinciebreed. Ook hier zijn veel initiatieven en tips te vinden. 

Landelijk hulp vragen en aanbieden

Niet Alleen
Hier kunt u hulp aanbieden, maar ook aangeven als u hulp nodig hebt. Overal in Nederland zetten talloze lokale organisaties en kerken zich in voor mensen die hulp kunnen gebruiken. Praktische hulp nodig? Een luisterend oor? U bent NietAlleen.

Bellen: maandag t/m donderdag van 09.00 - 21.00 uur en vrijdag van 09.00 - 16.00 uur
0800 1322

Mailen kan ook: info@nietalleen.nl

Een lokale organisatie of kerk zal u zo snel mogelijk benaderen om u te helpen.

Gewoon mensen die mensen willen helpen
Ook op dit online prikbord kunt u hulp vragen en hulp aanbieden. 

Corona Quarantaine Contact
Omroep KRO-NCRV biedt samen met de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid contact aan voor mensen die vanwege corona thuis en/of in quarantaine zitten. U kunt zich hier aanmelden om mensen te bellen, of zelf gebeld te worden.

Oranjefonds
Het Oranjefonds heeft 2 pagina's waar van alles te vinden is over initiatieven in deze Coronatijd.
Op de pagina 'Doe je mee?' is een overizcht te vinden van allerlei landelijkse initiatieven en verhalen. 
Op de pagina 'Acute Hulp' kun je versnelde aanvragen doen voor projecten die in deze tijd gericht zijn op eenzaamheid, armoede en/of inzet van informele hulp. 

Telefonische hulp

Nu veel mensen verplicht binnen zitten, liggen eenzaamheid, psychische en relationele problemen op de loer. Er zijn verschillende telefonische hulpdiensten waar u uw verhaal kwijt kunt of advies kunt krijgen. Vaak bemenst door vrijwilligers!

De luisterlijn
Wilt u even praten? De Luisterlijn kunt u dag en nacht bellen voor een anoniem en vertrouwelijk gesprek op 0900 0767. U kunt ook chatten of mailen.

Het Rode Kruis
Het Rode Kruis heeft een hulplijn voor kwetsbare mensen geopend: 070 4455 888. Dit nummer is van maandag t/m vrijdag bereikbaar tussen 9:00 - 21:00 uur en op zaterdag tussen 10:00 -16:00 uur. 

ANBO (Algemene Nederlandse Bond Ouderen)
De ANBO heeft een telefoonlijn geopend waar ouderen op ieder moment naartoe kunnen bellen: 0348 46 66 66 (er zijn ook vrijwilligers die u in het Turks te woord kunnen staan!) 

Mantelzorglijn
Voor mantelzorgers is er de landelijke Mantelzorglijn: 030 760 60 55.

Kindertelefoon
Ook veel kinderen hebben veel vragen in deze periode. Zij kunnen terecht bij de Kindertelefoon via 0800 04 32. Op de website kan ook gechat worden. 

MIND Korrelatie
MIND Korrelatie is een landelijke organisatie die anoniem en professioneel psychische en psychosociale hulp biedt. Per telefoon: 0900 1450 (15 cent p/m) en chat op maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur. Via bovenstaande link kom je op een speciale pagina voor hulp in coronatijd. 

Informatie Corona voor anderstaligen

Rijsoverheid
Er zijn posters in het Engels, Spaans, Arabisch, Papiamento, Papiamentu, Pools en Turks.
Ook zijn er uitingen voor social media in het Duits en Frans.

Informatielijn Corona voor ouderen met migratieachtergrond
Ouderen met een migratie-achtergrond kunnen terecht bij de Ouderen-Infolijn van KBO-PCOB. Oudere migranten worden – indien gewenst in de eigen taal – te woord gestaan door een vrijwilliger die zelf een CaribischeChinese, ItaliaanseMarokkaanseMolukseSpaanseSurinaamse of Turkse achtergrond heeft.

De Infolijn is bereikbaar via 030-3 400 600 op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Voor informatie in verschillende talen: klik hier.

Informatiekaart en poster Pharos
Pharos ontwikkelde in samenwerking met Thuisarts.nl van NHG een informatiekaart over het nieuwe Coronavirus (covid-19). Deze kaart beantwoordt de meest basale en belangrijkste vragen over het Coronavirus op een zo begrijpelijk mogelijke manier, met beelden. De informatiekaart is beschikbaar in de volgende acht talen en heeft nu ook een voorleesfunctie: ArabischChineesEngels, Farsi, Pools, Nederlands, Somalisch, Tigrinya en Turks.

Corona Helpdesk voor statushouders
Statushouders die Arabisch of Tigrinya spreken en vragen hebben over de coronacrisis, kunnen gratis bellen met een landelijke helpdesk via 085-5808800 (elke werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur). Door de helpdesk kunnen hun vragen over corona in eigen taal worden beantwoord.

Vertaling perconferenties
Vertalingen van persconferenties in het Arabisch-Syrisch, Marokkaans-Arabisch, Pools, Tigrinya en Turks.

Meertalige informatiefilms
Meertalige informatiefilms in Tigrinya, Arabisch en Koerdisch.

Informatie in Somalisch
Informatie over het coronavirus in het Somalisch.

Telefonische helpdesk Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders
Bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur op: 030 - 236 7327.
Nederlands, Arabisch (Marokkaans) en Tamazight.

WhatsApp-Hulplijn voor anderstaligen door het Rode Kruis
Het Rode Kruis is gestart met een WhatsApp-Hulplijn voor anderstaligen, speciaal voor mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn.
De WhatsApp-Hulplijn is bereikbaar in het Turks via 06 - 481 580 53 en in het Marokkaans-Arabisch & Tamazight (Berbers) via 06 - 481 580 55.

Wat kan ik doen en hoe kan ik veilig helpen?

Het Rode Kruis geeft tips wat u kunt doen voor een ander en ook hoe u dat veilig doet.

Meer tips?

Heeft u tips voor deze lijst, geef ze dan aan ons door via info@viaviewelzijn.nl.

« Terug naar het overzicht