Gastouderopvang

Gastouderopvang ViaVie Welzijn

Gastouderopvang

Een gastouder vangt kinderen op in een huiselijke omgeving. Meestal vangt deze gastouder gelijktijdig kinderen op van verschillende gezinnen. Soms heeft de gastouder ook zelf kinderen en draaien de gastkinderen mee in het gezin van de gastouder.

Kenmerkend voor gastouderopvang is dat het kleinschalig is, waardoor er veel individuele aandacht mogelijk is. Deze aandacht is zeer persoonlijk, omdat een kind altijd dezelfde gastouder ziet en niet te maken heeft met meerdere gezichten. Daarnaast zijn gastouders flexibel, waardoor gastouderopvang een mooie mogelijkheid is voor mensen met wisselende werktijden.

Gastouders worden per uur betaald. Dit maakt dat gastouderopvang in de meeste gevallen voor ouders een voordelige wijze van opvang is. Je neemt geen dagdelen op basis van contracten af, waardoor ouders vaak goedkoper uit zijn.

Gastouders moeten volgens de Wet Kinderopvang ingeschreven staan bij een Gastouderbureau welke opgenomen is in het Landelijk Register Kinderopvang. Dit maakt het mogelijk dat ouders aanspraak kunnen maken op kinderopvangtoeslag, waardoor de opvang betaalbaar is.

Benieuwd naar het verschil tussen kinderopvang en gastouderopvang? Hier zetten we het voor u op een rij.