Jeugd & jongeren

Jeugd & jongeren

Roefeldag Rijssen

Roefeldag volgend jaar ook in Rijssen?

Rijssen en Holten - Roefelen is een Vlaams woord en betekent ontdekken of snuffelen. Tijdens een Roefeldag kunnen kinderen van de basisschool een kijkje achter de schermen nemen bij bedrijven, winkels, instellingen en organisaties en daar waar mogelijk actief meehelpen. Hierdoor maken ze al jong kennis met allerlei verschillende beroepen, (vrijwilligers-)werkzaamheden en verschillende activiteiten/hobby’s door bij bedrijven te ervaren, te doen, te beleven en te ontdekken.

Doordat kinderen vaak meerdere jaren achter elkaar bij diverse bedrijven mee mogen kijken en draaien, doen zij een prima beeld op van wat er allemaal in de wereld van de volwassenen aan werkzaamheden zijn. En wie weet kiezen zij wel juist voor een heel ander beroep waar ze misschien ‘van huis uit’ nooit voor gekozen zouden hebben. Roefelen werkt!

De Roefeldag in Holten
In Holten wordt al jarenlang jaarlijks de Roefeldag georganiseerd door een groep vrijwilligers. De Roefeldag in Holten valt onder de vlag van ViaVie Welzijn, een welzijnsinstelling in de gemeente Rijssen-Holten.

Het Roefelcomité in Holten bestaat uit een groepje mensen (ouders met kinderen op de basisschool) die zich vrijwillig inzet voor de organisatie van de Roefeldag in Holten. Zij krijgen ondersteuning daar waar nodig van een beroepskracht vanuit ViaVie Welzijn.

Roefelen in Rijssen?
In Rijssen bestaat er (helaas) geen Roefeldag. Dat ziet ViaVie Welzijn en haar Roefelcomité terug bij de Roefeldag in Holten, waar met regelmaat ook aanmeldingen van kinderen uit Rijssen binnen komen.

Na een oproep via enkele Rijssense basisscholen hebben zich 2 vrijwilligers gemeld die staan te trappelen om met de organisatie van een Roefeldag in Rijssen te gaan starten. “Ik heb zelf enkele jaren terug met mijn werkgever meegedaan als bedrijf aan de Roefeldag. Daar heb ik met eigen ogen kunnen zien hoe leuk de kinderen het vinden om achter de schermen van een bedrijf te mogen kijken.”, aldus Linda Baan uit Rijssen, één van de vrijwilligers die zich al heeft aangemeld.

Het opzetten van een nieuwe Roefeldag in Rijssen is een flinke klus, maar met de ervaring vanuit ViaVie Welzijn, en ondersteuning van het Landelijke Roefelen, hoeft het wiel niet opnieuw uitgevonden te worden. "En vele handen maken licht werk. Als we de taken kunnen verdelen onder een groepje vrijwilligers, dan is het vrijwilligerswerk voor de Roefeldag heel overzichtelijk, aangezien deze dag maar 1 keer per jaar plaatsvind." geeft Ellen Borgo aan, ook al aangemeld als vrijwilliger.

Vrijblijvend informatie over vrijwilligerswerk voor de Roefeldag
Het nog kleine, maar enthousiaste nieuwe Roefelcomité wil graag starten, en hoopt dat het gaat lukken om de Roefeldag voor de Rijssense jeugd mogelijk te maken. Maar daar hebben de 2 dames versterking voor nodig!

Iedereen die geïnteresseerd is, kan vrijblijvend contact opnemen met Patricia van Erven van ViaVie Welzijn (0548 36 27 55).