Kick-off project Wereldmeiden in Almelo

ALMELO – De startbijeenkomst van het Overijsselse project ‘Wereldmeiden’ was zeer geslaagd. In de aula van ISK Het Erasmus was een gezellige sfeer gecreëerd om op een ongedwongen manier met elkaar kennis te maken. Wethouder Arjen Maathuis was bij de kick-off bijeenkomst aanwezig en wist de meiden te inspireren door te vertellen over het belang van sport. “Door te sporten leer je de Nederlandse samenleving beter kennen, je vergroot je netwerk en je bent bezig met je gezondheid. Het is mooi dat jullie op deze manier met allerlei sporten kennismaken en hopelijk iets vinden dat bij je past.”

Samen met de wethouder werd gestart met een kennismakingsspel waarbij iedereen tien stappen moest zetten en vervolgens een kaartje moest oprapen. “Op het kaartje staat een foto met een bijpassende vraag. De foto’s zijn uitnodigend, prikkelend en grappig. Daardoor kom je makkelijker in gesprek,” vertelt coach Monique Hampsink van Huis voor Beweging. “Deze spellen zijn ideaal om op ongedwongen manier kennis te maken. De eerste spellen zijn om elkaars naam te leren en daarna zijn er verdiepende spellen.”

Tijdens zo’n spel vertelden de meisjes dat ze hopen dat ze hierdoor in contact komen met Nederlandse leeftijdgenoten. Ze benadrukken dat dit nog niet het geval is. “Juist dat is de bedoeling van dit project. We hopen dat we meisjes die als vluchteling net in Nederland zijn door middel van ‘Wereldmeiden’ kunnen helpen met het opbouwen van een sociaal netwerk,” vertelt projectleider Willie Westerhof. “In Nederland is sporten een plek om elkaar te ontmoeten. Vandaar dat we het de bedoeling is dat de meisjes die nu meedoen aan ‘Wereldmeiden’ een sport leren kennen die ze willen blijven doen.”

Kick-off Wereldmeiden

Kennismakingsspel tijdens de startbijeenkomst van project ‘Wereldmeiden’.

De meisjes worden hierbij geholpen door meiden met een migratieachtergrond en sportmeiden. De meiden die als rolmodel fungeren doen dit in het kader van de Maatschappelijke Diensttijd, een soort stage. “En het mooie van dit project is dat meiden die nu als nieuwkomer deelnemen, straks kunnen deelnemen als rolmodel,” aldus Willie. Op 12 juni starten met de wekelijkse sportcarrousel. De eerste sporten waar ze kennis mee maken zijn streetdance en hiphop, de week erop gaan ze samen rugbyen en daarna gaan ze beachvolleyballen op het marktplein.

In totaal maken de meisjes kennis met 10 verschillende sporten, daaruit kiezen zij een sport die ze samen 15 weken lang verder gaan verkennen. Aan het einde van de kick-off krijgen de meiden een mooie wereldmeiden bidon voor tijdens het sporten. En Willie geeft hen als boodschap mee: “Sporten heeft jullie zoveel te bieden! Als je sport ben je gezonder, fitter, je maakt je hoofd leeg en je kan de taal beter leren. We willen dat jullie dat ook mee krijgen!”

« Terug naar het overzicht