Vluchtelingen

Vluchtelingen

Werkgroep Vluchtelingen Rijssen-Holten

De Werkgroep Vluchtelingen Rijssen-Holten bestaat uit een enthousiaste groep vrijwilligers die zich dagelijks inzet voor de vluchtelingen die naar Rijssen en Holten zijn gekomen. Deze vrijwilligers vervullen vier verschillende functies:

Integratiecoach

De Integratiecoaches ondersteunen vluchtelingen om te integreren in de samenleving en begeleiden hen tot de routine van alledag. Zij begeleiden en ondersteunen de mensen bij de eerste stappen in de Nederlandse samenleving, zodat zij sociaal redzaam worden. De begeleiding en ondersteuning gebeurt in de vorm van één-op-één-begeleiding. Dit vindt op de kantoren van ViaVie Welzijn plaats en in een enkel geval ook bij de mensen thuis. Daarnaast gaan de Integratiecoaches mee naar verschillende instanties. De begeleiding door de Integratiecoaches bestaat uit praktische zaken, zoals het invullen van verzekeringspapieren, het doornemen van de post, het zoeken naar een passende school voor de kinderen en het adviseren op het gebied van wonen in de buurt en gezondheid. Vluchtelingen die naar Rijssen-Holten komen, worden via de gemeente automatisch aan ons gekoppeld. Hier hoeven zij zich niet voor aan te melden.

Facebook

De leden van de werkgroep Facebook zorgen wekelijks voor informatie via een besloten groep op Facebook voor vluchtelingen. Deze informatie houdt de vluchtelingen op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen, lokale activiteiten en dergelijke. Als de periode van intensieve begeleiding door de integratiecoaches ten einde is, kunnen de vluchtelingen via dit medium uitvoerig op de hoogte gehouden worden.

Tolk

De vrijwillige tolk ondersteunt de Integratiecoaches bij hun werk. De tolk wordt ingezet binnen praktische situaties waarin het noodzakelijk is dat informatie in de (moeder)taal van de vluchteling vertaald wordt.